Magyar Deutsch

Hírek
Bemutatkozás
Fellépések
Tagok
Képek
Történelem
Sváb táncház
Kotta
Vendégkönyv
Kapcsolat

Heimattöne Kapelle tagjai

Török Gergely

Trombita, ének

Gergő

1991.03.12-én születtem Esztergomban. Lakóhelyem Nyergesújfalu, viszont jelenleg, munkám és tanulmányaim miatt Győrben élek.

Már egészen kiskorom óta nagyon foglalkoztatott a zenélés, mindenképpen szerettem volna valamilyen módon elsajátítani a hangszeres játék tudományát. Ennek köszönhetően, amint lehetségessé vált, szüleim beírattak a helyi Szabolcsi Bence Zeneiskolába. Mikor hangszerválasztásra került a sor, két lehetséges "opció" jöhetett számításba: trombita vagy harmonika? - ez volt számomra a nagy kérdés... Mivel elsősorban fúvós (főként rezes) hangszeren szerettem volna zenélni, ezért a végső választás - némi nagyszülői ráhatással megspékelve - a trombitára esett! :)

Zeneiskolai éveim alatt kiváló tanárok (Bér Zsolt és Bényei Tibor) kezei alatt fejlődhettem, valamint 2001-től tagja lettem a zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának, ahol legelső zenekari tapasztalataim szereztem. Mivel gimnáziumi tanulmányaim megkezdésekor a műszaki, mérnöki pályát vettem célba, a zenélés egy "nagyon jelentős" hobbi szintjén az életem része maradt.

2007-től, barátaim hívó szavára a Mogyorósbányai Fúvószenekar szárnykürtöse lettem. 2008 óta, Mezei Zoltán felkérésére a Csolnoki Fúvószenekarnak is tagja lehetek. Korábban említett tanáraim mellett Neki, Tarkövi Istvánnak és Tarkövi Gábornak nagyon sokat köszönhetek, hogy minden tekintetben segítették (és a mai napig is segítik) zenei fejlődésemet. 2013 óta lehetőséget kaptam a győri Széchenyi István Egyetem koncertfúvószenekarában, a Győr Symphonic Band munkájában való részvételre.

A hagyományőrző sváb nemzetiségi zenével első alkalommal a Csolnoki Fúvószenekarban találkoztam, amely stílus igényes elsajátítása nem kevés időbe telt. Később, ezt a vonalat követve, a helyi "polkakedvelő" zenésztársakkal közösen megalakítottuk az Altsteiner Blaskapellét, melynek tagjaként még több rutint szerezhettem a német és a cseh népzene területén.

A Heimattöne Kapellével való első találkozásom 2014-re tehető, mikor is a zenekar akkor tubása, Knizner István hívására, kisegítő trombitásként részt vettem a lengyelországi Kielce-ben megrendezésre kerülő Europeade Fesztiválon. Ezt a későbbiekben egyre több helyettesítés, fellépés és utazás követte, melyek csúcspontjaként 2015 nyarán eljuthattam velük Amerikába, egy közel két hetes "USA-turnéra"! :)

2015 őszétől váltam a zenekar állandó tagjává. Nagyon jól érzem magam a társak körében, így bízom benne, hogy még sokáig tudjuk közösen szórakoztatni a sváb zene kedvelőit! Viel Spaaaaß!!! :)

 

Enyedi Gergely

Klarinét, ének

Geri

1995. október 14-én születtem Komáromban, ahol azóta is lakom.

10 évesen kezdtem el klarinéton tanulni a helyi zeneiskolában. Akkori tanáromnak köszönhetően számos szóló- és kamarazenei versenyen indulhattam, melyek meghatározóak voltak számomra. Zenei pályafutásomat a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam, majd a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti karán, ahol jelenleg is tanulok.

2007 óta állandó tagja vagyok a Komáromi Egressy Fúvószenekarnak, 2010 óta a Győr Symphonic Bandnek. Ezeken kívül számos, különféle stílusú zenekarba járok kisegítőként, klarinét és szaxofonon egyaránt.

Geri

2015 decemberétől játszom a Heimattöne zenekarban, aminek nagyon örülök, mivel szeretem a minőségi sváb zenét, és egy remek közösség tagja lehetek.

 

Berendi Nándor

Zenekar vezető - Harmonika, ének

Nándi

1976. október 19-én születtem. 5 éves koromban kezdtem el harmonikázni, majd a kb. 1 évvel később megalakult tarjáni "Minisramli" zenekar tagja lettem. Ez az ifjúsági sramli zenekar nagy újdonság volt a környékünkön, mivel nagyon kevés ifjú csapat zenélt ez időben. Általában felnőtt zenekarok voltak ebben a stílusban.

Ez a változás, hogy fiatalok zenélünk együtt, alapvető fontosságú volt Tarján zenei hírének tovább emelésében, főként a fiatalabb generáció körében. Úgy érzem sok fiatalnak lefordítottuk a sváb zene üzenetét egy fiatalos hangvételű zenei nyelvre. Azóta Tarjánban és környékén nagyon sok fiatal is szereti a sváb zenét, ami kulcsfontosságú manapság a hagyományok terén: hagyományaink továbbadása az ifjabb generáció felé.

Kezdetben a környék összes ovis és suli bálját mi játszottuk a Minisramlival. A legjobb zenei buli kezdetben talán az volt, hogy az egész éves fellépéseinkből befolyt pénzből elment a zenekar a szülőkkel és a tesókkal egy hétre a Balatonra. Amolyan zenei tábor volt: délőtt foci, majd próba. Egész nap lubickolás, majd este egy fellépés valamelyik Balaton-parti vendéglőben vagy egy tóparti sétányon zsebpénzt gyűjtve...

1987-ban első alkalommal eljutottunk külföldre is a Minisramlival: Németországban, Gerlingen városában zenéltünk egy műsort a tartományi svábbálon 1500 fő előtt! Én ekkor csupán 11 éves voltam. Nagy szó volt akkoriban külföldre menni és ott zenélni. És ez csak a kezdet volt: eljutottunk zenénkkel később Ausztriába, Franciországba, Olaszországba és Dániába is.

1982-től egészen 2000-ig ebben a sramli együttesben harmonikáztam. Számos hazai és külföldi zenéléseink voltak: fesztiválok, bálok, esküvők és egyéb rendezvények.

Gimnáziumi éveim alatt megtanultam gitározni és zongorázni is. A gimiben alakítottunk egy Illés, Beatles számokat játszó "Fehér Folt" zenekart, ahol gitáros voltam. Így mindjárt színesebbé váltak a sulis hetek... Ez persze csak egy kis bulizenekar volt, a fő irányt a "Minisramli" zenekar alkotta.

Később az egyetemi éveim során Mosonmagyaróváron alakítottunk egy "Élő Blues Band" nevű Blues csapatot. Hétköznap nyomtuk a Blues-t a kollégiumban, hétvégén pedig irány a sramli zenekar : irány egy bál vagy esküvő. 2000-ben egy funky zenekart alakítottunk meg "Funk for me" néven. Ez egy 8 tagú igazi bulizenekar volt, sok jó fellépéssel.

Nándi

A sváb zenét 2000-től kb. 3 évig "pihentettem, hagytam bennem megérni", majd 2003-ban megalakítottuk a "Tarianer Trio" sváb együttest. Ezzel az együttessel és Frész Rita táncoktatóval havi rendszerességgel sváb táncházakat tartottunk megyénkben. Ennek keretében tovább népszerűsítettük sváb hagyományainkat, szokásainkat.

Ebből a "Tarianer Trio" zenekarból alakult meg végül egy tagcserével és egy új zenésszel 2006 júliusában a "Heimattöne Kapelle" zenekar, aminek egyik alapító tagja vagyok.

Zenei célom a sváb népzene autentikus, eredeti változatának ápolása, fenntartása, népszerűsítése és a fiatalabb generációval való megismertetése, tovább adása.

 

Lencz Csaba

Tuba, basszusgitár

Csabi

1975. január 30-án születtem Tatabányán. Felsőgallán lakom, ez egy sváb falu, Tatabánya egyik kerülete.

Pályafutásom elég érdekesen alakult, mert 13 éves koromig nem is érdekelt a zene. A felsőgallai baráti kör összeszedett a faluban pár gyereket, akikről úgy gondolták, hogy van érzékük a zenéhez, zenéléshez. Mivel német nemzetiségi zenekarnak indult ez a kezdeményezés, így a kezembe nyomtak egy tubát.

Először azt sem tudtam, hogy szívjam vagy fújjam, de valahogy megszólalt a kezeim között. Beraktak a Tatabányai Bányász zenekarba és ott tanultam meg a tuba hangszeren való játékot a nagy öregektől. Ezen kívül még kisegíteni hívtak a héregi zenekarba, ahol 15 évig ott ragadtam.

Immár 24 éve a Tatabánya Városi Fesztivál zenekar állandó tagja vagyok, ahol folyamatosan fejlesztem a tudásomat. Mivel Felsőgallán lakom és már generációk óta itt él a családom és a hagyományok is ide kötnek, ezért Felsőgallán folyamatosan zenélek.

Csabi

Zenei tudásomat bővítettem a basszus gitárral, hiszen ez egy nagyon régi vágyam volt.

A Heimattöne zenekar tagjai hallottak tubán játszani, felkértek, hogy zenéljek velük. Örömmel tettem ennek a felkérésnek eleget, hiszen szeretem a sváb zenét. Tetszett az együtt való zenélés a zenekarral, mert egy nagyon családias hangulatú közösségbe kerültem. Ez egy nagyon jókedéjű, vidám zenekar. Remélem sokáig tudom szórakoztatni velük együtt a sváb zene kedvelőit!

 

Gröschl András

Gitár, ének

Bandi

1980. január 1-én születtem, s a tarjáni zenei élet engem is magával ragadt. 8 éves koromban kezdtem el trombitán tanulgatni mivel (Nándi által is említett) az akkori Minisramli együttes nagy hatással volt rám. A Szupermini csapat tagja lettem mely 1989-ben debütált először a szinpadon. Ahogy az lenni szokott kisgyerek zenekarként nagy mosolyt tudtunk csalni a szülők és más hallgatóság arcára.

13 éves koromban hallottam a Fehér Folt együttesről. Én is mindenképp tagja akartam lenni (Nándi ekkor már tag volt). Ehhez viszont egy új hangszert kellett kipróbálnom, elsajátítanom. Ez lett végül a gitár. Szép 4-5 év volt ez, még általános iskolás koromban is sikerült így középisklolába betenni a lábam és sulis bulikon zenélni. Sramli zenével továbbra is kapcsolatban maradtam, nálam is ez volt a fő szál.

Eljutottunk nagyon sok helyre és sokszor külföldre is (Németország, Franciaország, Monaco, Olaszország, Ausztria). A 16 fős Szuperminiből idő közben egy 6 fős csapat maradt, melyet Tarjaner Buam und Edit névre kereszteltünk át. Esküvőkön, bálokon, mindenféle rendezvényen részt vettünk. Ez a csapat 2003-ig volt aktív, majd felbomlott. Ekkor csatlakoztam a Szomor Sramlihoz melynek 2014.12.31-ig tagja voltam.

Idő közben 2005-ben lehetőséget kaptam kipróbálni magam egy funky együttesben is. A mai napig tagja vagyok eme remek bandának a neve Vamp. Itt a főcsapásvonal a trombita nekem. Számomra ez a csapat nagyon meghatározó. Jó zenészek, jó zenével és mindig szuper hangultattal. Már korábban is vágyam volt egy ilyen bandában zenélni. Ezzel az egyik álmom megvalósult.

2016 elején csatlakoztam aztán a Heimattöne zenekarhoz. Itt is mindig nagyon tetszett a minél minőségibb hozzáállás. Előtte időnként előfordult, hogy kisegítettem őket trombitásként. Most azonban gitáros és énekesként vagyok jelen a zenekarban. Néha előfordul, hogy trombita tudásom itt is megmutathatom időről-időre újra. Az életem egy nagyon fontos és meghatározó része a zene, melyet így különböző stílusokon keresztül is eljuttathatok sok ember számára.

      

Hírek Bemutatkozás Fellépések Tagok Képek Történelem Sváb táncház Kotta Vendégkönyv Kapcsolat