Magyar Deutsch

Hírek
Bemutatkozás
Fellépések
Tagok
Képek
Történelem
Sváb táncház
Kotta
Vendégkönyv
Kapcsolat

Sváb táncház

Táncházakról, mint fogalomról már biztosan sokan hallottak. Sváb táncházról talán még kevesebben, de szerencsére egyre több helyen találkozhatunk vele.

Táncház1         Táncház3

Mi is ez valójában?

Mint a legtöbb népi kultúrában, a népzene elválaszthatatlan "testvére" a néptánc. Így van ez nálunk a sváb kultúrában is. Aki ebben a közösségben, ebben a nagy családban él, az nap mint nap találkozik a német nemzetiség kultúrájával: zenéjével, énekével, táncával, szokásaival, nyelvével. Aki ennek részese, annak a táncház egy igazi kikapcsolódást jelent.

Aki nem ebben a kultúrában nőtt fel, de érdekli ennek a nemzetiségnek a népzenéje, néptánca, szokásai, annak is felejthetetlen élményt jelenthet egy sváb táncház.

Táncház2         Rita

Milyen egy igazi sváb táncház?

A sváb táncház egy olyan "tánciskolai est", melynél a néptánc lépéseinek elsajátítása mellett fő hangsúlyt a kikapcsolódás, a jó kedv, a derű kapja. Első lépésben tánckoreográfiákat tanítunk be, majd ezt követően zenére eltáncoljuk azokat. Nem kell semmiféle tánc előképzettség ahhoz, hogy valaki részt vegyen ebben. Legtöbb táncunk csoportos tánc, ami ismerkedésre is jó alkalmat ad. Nem kell párban lenni ahhoz, hogy táncolhassunk. A táncokat Frész Rita, C kategóriás táncoktató tanítja be.

Táncháznak ott is jelentősége lehet, ahol nem ismerik a német nemzetiségi táncokat, tánclépéseket. Esetleg "nem mernek" táncra perdülni a zene hallatán. Tehát bemutató, bemutatkozó jellege is lehet.

Általában rendezvények keretében, céges bulikon szoktunk táncházakat tartani és nagy örömünkre egyre több oktatási intézménybe is elhívnak bennünket a sváb néptánc iránt érdeklődő fiatalokhoz.

      

Hírek Bemutatkozás Fellépések Tagok Képek Történelem Sváb táncház Kotta Vendégkönyv Kapcsolat