Magyar Deutsch

Hírek
Bemutatkozás
Fellépések
Tagok
Képek
Történelem
Sváb táncház
Kotta
Vendégkönyv
Kapcsolat

A zenekar története

2006

A kezdet...

Egyszer volt, hol nem volt.........Volt négy sváb zenét szeretõ zenész, akik 2006 július 23-án vasárnap délután egy tarjáni borospince teraszán öszzeülltek, azzal a céllal, hogy necsak otthon hallgassák a sváb zene remekeit, hanem el is játszák ezeket.

Sördélután 

Elsõnek csak saját szórakoztatásukra gondolták eljátszani a számokat, majd ha ez már legalább egy embernek tetszik rajtuk kivûl (persze józan emberre gondoltunk, mert rossz zene nincs, esetleg csak keveset ittunk...), talán megpróbálják közönség elõtt is elõadni zenéjüket.


Névválasztás

Jöttek a próbák hétrõl hétre és a zenekar idõállónak bizonyult. Felvetõdött a nagy kérdés, ami minden zenekar alapításánál felmerül: a névválasztás. Nem akartunk vezetéknevet, helységnevet, szóval valami egyedit kerestünk. 

Egyszerûen nem jött semmi ötlet, gondoltuk akkor jöhetnek a segítségek:

  • Elsõnek a közönség segítségét kértük, majd kaptunk is segítséget, két nevet.
  • De két nevünk csak nem lehet, hát jött a felezõ: és így megszületett a "Heimattöne" zenekar elnevezés.


A névötlet Miskovics Marika érdeme, ezúton is köszönjük neki, mivel úgy érezzük, hogy ebben az egy szóban benne van minden, ami a zenekarunkat jellemzi: sváb nemzetiségünk hangjai, dallamai, életérzései.

Aztán, hogy már nevünk is lett, felbátorított bennünket az elsõ fellépésre. Egy hónappal a megalakulásunk után a tarjáni Kézmûves Napon, bemutattuk a kb. 1 órás mûsorunkat. Itt nagy sikerünk volt, mivel ezeket az eredeti német nemzetiségi számokat, nagyon ritkán hallani már nyilvános helyen. Ez a siker nagy erõt adott nekünk, és így folytattuk pályafutásunkat.

 

Kézművesnap

2007 

Laub Janival

És mi csak zenéltünk és zenéltünk. Egyre több emberhez jut el a zenénk.

Favágóban Janival

2008

2008 júliusában elkészült zenekarunk első saját CD-je.

 "Töne der Heimat"

CD

2009

2009 februárjában elkészült élő zenekari DVD felvételünk.

"Heimattöne Kapelle Konzert"

dvd 

A 2009-es év egy "jó évjárat" volt a zenekarunknak. Egyre több helyre jut el a zenénk.

2010

2010. márciusában elkészült második zenekari CD-nk.

"Musik, Musik"

CD2

Ez a 68 perces (!) CD-nk 17 számot tartalmaz: Glückliches Wiedersehen, Töne der Heimat, Ilka Mazur, Großturwaller Polka, Etwas Frisches, Mein Schatz, Gruß aus Dunaharaszti, Donau Polka, Hoch am Himmel, Winterrosen Polka, Polka Frisch, Du schwarzer Zigeuner, Annalina Polka, Heute tanz' ich mit der Monika, Schön ist die Jugend, Auf ein Pfiff, Musik, Musik Marsch.

Zenekarunk "csak" sváb zenét játszik. Együttesünk egy zenei stílust kíván elõadni, ha kell nevezzük ezt úgynevezett rétegzenének, ami csak egy bizonyos zenei ízlésû közönség számára elõadott zenét jelöl.

Ha jól belegondolunk, akkor mai szemmel minden népzene rétegzene.

 

Mert mi is az a népzene?

Egy bizonyos idõben és helyen élõ ember-csoport életformáját, szokásait, hagyományait, kultúráját megszólaltató zene a népzene. Zenekarunk e definíció alapján: német nemzetiségi, azaz sváb népzenét elõadó együttes. 

Itt joggal felvetõdik egy kérdés:

Mi is az a sváb népzene?

A sváb népzene szerintünk német precizitású zene,

magyar mentalitással !!!

Olyan idõket szeretnénk felidézni, ahol a zenészek hangszerekkel zenélnek, ahol az együttesek "csak egyszerûen" szépen zenélnek.
A "szépen" zenélõ zenekar érzéseit a közönség "antennái" segítségével felfogja és esetleg táncra perdülve mindenki egy más dimenzióba "repül". És ehhez pusztán az élõ zene varázsára van szükség egészséges szívû zenészekre, egészséges szívû közönségre.


Ezt a zenekari életutat kívánja megvalósítani a Heimattöne Kapelle,
reméljük minél több egészséges szívû emberre
találunk majd zenei életutunk során!

      

Hírek Bemutatkozás Fellépések Tagok Képek Történelem Sváb táncház Kotta Vendégkönyv Kapcsolat